Bahan-bahan
1/4 paket spageti ( boleh makn untk 2-3 orang dah)2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang merah (ditumbuk)
1 inci halia ditumbuk
1 tin kecil sardin (kuah dan ikan diasingkan)
1/2 tin air (guna sukatan tin sardin)
1/2 tin air (guna sukatan tin sardin)
5 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
3 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
serbuk lada hitam (mengikut citarasa)
garam dan gula
minyak untuk menumis
Cara-cara rebus spageti
1. Masukkan air (sampai tenggelam spageti) , sedikit minyak (untuk melembutkan) dan sedikit garam/ajinomoto (untuk memudahkan spageti menjadi lembut)
** biasanya, kalau saya rebus spageti tanpa letak ajinomoto, spageti 2 amek masa sejam untuk lembut tapi kalau letak ajinomoto, hnya 30minit , spageti dah lembut.**
2. Jangan lupa basuh spageti tu dgn air biasa untuk kekalkan kekenyalan spageti tu dan skaligus untuk nak basuh balik kesan garam/ajinomoto yang kita letak masa rebus
2. Jangan lupa basuh spageti tu dgn air biasa untuk kekalkan kekenyalan spageti tu dan skaligus untuk nak basuh balik kesan garam/ajinomoto yang kita letak masa rebus
Cara-cara sos
1. Hancurkan ikan sardin (tapi jangan terlalu hancur) dan masukkan sos tomato, sos cili, kicap,dan sos tiram.Perapkan sekejap.
2. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan kuah sos sardin dan kacau hingga mendidih. Masukkan air .
4. Selepas itu, masukkan isi ikan bersama-sama sos yang telah dicampurkan.
5. Masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa
3.
No comments:
Post a Comment