1 sudu sos black pepper
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu kicap masin (kalu xde, gantikan dgn garam)
1 sudu serbuk black pepper
2 sudu gula
(kalu ada madu, bleh tmbah 2 sudu madu dan kurangkan gula)
beberapa tangkai cili padi (dihiris halus2)
sedikit air
cara-cara
1. perapkan ayam dengan semua bahan2 (sos) . perap sekurang2nya 30minit
2. Panggang ayam itu dan kuah kepada ayam itu dimasak di dalam kuali lain.
3. Tambah sedikit demi sedikit air ke dalam kuali (yang ada kuah ayam) agar kuah xkering tapi kuah jangan terlalu banyak . (kuah biar pekat)
4.Ayam yang hampir masak, di celup ke dalam kuah ayam dan dibakar semula.
5. Bakar ayam tersebut mengikut citarasa masing-masing, kalau nak ayam 2 basah, boleh celup berulang-ulang ke dalam kuah.
6. dah siapppp
kebetulan ada sosej, so wanie perap sekali la..hahah |
** ayam nie powm best kalau nak makn dgn nasi ayam **
No comments:
Post a Comment