Bahan-bahan
1mangkuk sotong/ udang
1/2 biji kubis
1 batang carrot
sawi
capsicum merah
capsicum hijau
capsicum kuning
(pilihan sayur mengikut citarasa)
sos tiram
gula
cili padi
2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Rendamkan sotong dengan cili padi di dalam air panas (kalau nak lebih kuah, perlebihkan air panas)
2. Tumiskan bawang putih sampai kekuningan. dan masukkan carrot ( sayur2 yang susah nk lembut). Bila carrot dah agak lembut, masukkan kesemua sayur dan kacau.
3. Masukkan sotong dan cili padi yang direndam tadi bersama-sama air rendamannya.
4. Masukkan sos tiram sampailah kuah menjadi menepati citarasa masing (resepi ni xguna garam, so hanya masin dengan menggunakan sos tiram)
5.Last sekali masukkan gula dan...taaarraa...sudah siap ;)
** kalau sapa-sapa yang nak kuah dia pekat, boleh lah tambah tepung jagung **
No comments:
Post a Comment