Saturday, 20 April 2013

sos kicap ( untuk BBQ)

1 biji bawang besar ( dipotong dadu @ dicencang)
1 biji bawang merah (dipotong dadu @ dicencang)
sos cili
sos tomato
kicap manis
kicap pekat
cili padi ( dipotong)
limau nipis
garam, gula, serbuk perasa

1. Campurkan kesemua bahan itu, kuantiti sos cili dan sos tomato perlulah sama banyak. Kalau 3 sudu sos cili dimasukkan, maka 3 sudu jga sos tomato dimasukkan.
2. Kicap manis dimasukkan tapi jangan sampai hilang warna merah sos. 1 sudu kicap pekat dimasukkan.
3. Masukkan cili padi dan perahan limau nipis.
4. Lastly, garam, gula dan serbuk perasa dimasukkan. Pastikan sos kicap yang korang buat, ada rasa pedas, manis,masam dan sedikit masim.



No comments:

Post a Comment