Wednesday, 17 April 2013

DAGING BLACK PEPPER

1 mangkuk daging ( seyesly sy xreti nk anggar kan daging 2 mcm mane)
4 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar)
black pepper/ lada hitam ( ditumbuk halus)
halia (ditumbuk kasar)
2 sudu sos tiram ( untuk memerap daging)
3 sudu kicap manis ( untuk memerap daging)
1 sudu kicap pekat ( utk memerap daging)
gula, garam, serbuk perasa

cara-cara :
1. Perapkan daging dengan sos tiram, kicap manis,kicap pekat dan black pepper ( masukkan dlm 3 sudu besar). Perap selama setengah jam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia. Masukkan 2 atau 3 sudu serbuk black pepper.. Pastu tumis sampai naik bau.
3. Masukkan daging bersama air perapannya dan kacau. kalau rasa nk masakan nie berkuah, blh tmbah sedikit air tp yang mane nak kering, xpyh tmbah air.
4. Tambah sedikit kicap pekat, kicap manis dan sos tiram seandainya masih kekurangan rasa pada masakan tdi. Perlu diingatkan, masakan daging masak black pepper nie rasa manis dan pedas. so kita blh lebihkan gula.
5. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. dan blh diaangkat sudahh...


** gambar akan diupload bila saya masak daging black pepper nie k **

No comments:

Post a Comment