bahan2 :
seekor ikan siakap
tepung jagung
garam
4 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
1 biji bawang merah (ditumbuk kasar)
1 incin halia (ditmbuk kasar)
3 batang serai (diketuk)
6 sudu sos tomato
6 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
2 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
2 sudu cuka
garam, gula dan serbuk perasa
sayur campur (jagung, carrot dan kacang peas)
cara-cara :
cara-cara :
1 Lumurkan tepung jagung dan garam ke atas ikan dan gorengkan di dalam minyak yang panas.Ke tepikan
2. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga wangi. Kalau boleh, gunakan minyak menggoreng ikan tadi untuk menumis agar kita boleh seimbangkan rasa masin kuah. Sebab ikan tu dah kita letakkan garam terlebih dahulu
2. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga wangi. Kalau boleh, gunakan minyak menggoreng ikan tadi untuk menumis agar kita boleh seimbangkan rasa masin kuah. Sebab ikan tu dah kita letakkan garam terlebih dahulu
3.Masukkan sos tomato, sos cili, kicap dan sos tiram. Kacau biar sebati. dan masukkan serai. bila dah mula menggelegak, masukkan cuka .
4. Last sekali masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Jangan dilupa, masukkan sayur campur.
4. Last sekali masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Jangan dilupa, masukkan sayur campur.
5. Kalau kuah tidak pekat, boleh masukkan sedikit tepung jagung. Tapi ingat, tepung jagung tu mesti dibancuh dengan air dulu, tp jangan guna air panas ya, nanty tepung jadi berketul2
6. dan,, siap laaa..selamat menjamu selera (y)
No comments:
Post a Comment