Saturday 20 April 2013

TOMYAM SARDIN

1 tin sardin yang besar ( asingkan ikan dan sos tomato)
4 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar)
4 batang serai ( diketuk)
halia (sy sendiri powm xaw nk tlis mcm mne, tp biar seimbang dgn bawang la)
2 sudu pes tomyam
1 biji bawang besar ( dipotong bulat)
2 biji limau nipis
1 atau 2 keping asam keping/ gelugor ( mengikut tahap kemasaman yg kita nak)
cili padi (citarasa)
bunga kubis ( mengikut citarasa la nak letak byk mane)
2 biji tomato (dipotong 4)
garam, gula, serbuk perasa ( sy slalu gune serbuk knorr sbb mmg sedap la)
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, serai dan halia sampai naik bau. lepas 2, masukkan sos sardin terlebih dahulu dan kacau lagi.
2. Masukkan pes tomyam dan kacau sebentar. Seterusnya masukkan 2 tin air dengan menggunakan tin sardin tadi agar segala sisa sos yang masih ada dpat kita ambil
3. Biarkan kuah sedikit menggelegak, pastu masukkan bunga kubis dan cili padi. Tunggu sehingga bunga kubis menjadi layu dan masukkan perahan air limau nipis.
4. Gula, garam dan serbuk perasa di masukkan mengikut citarasa kita lah. last sekali, masukkan ikan, tomato dan bawang besar. ikut citarasa saya, saya lebih suka buah tomato dan bawang besar tidak layu. sebab tu, tomato dan bawang besar , saya masukkan last skali dan terus tutup api.



No comments:

Post a Comment